Produksjon og Frihet


8. oktober kunngjorde Nobelkomiteen at Liu Xiaobo, en kinesisk dissident og forkjemper for demokrati og menneskerettigheter, var tildelt Nobels fredspris for 2010.

Ideologisk kan vi se for oss en akse som går fra høyre til venstre. Hvor en til høyre prioriterer menneskelig frihet, en vurderer frihet selv til å ha en egenverdi og at frihet øker nytte ved at privatpersoner gjør best valg for seg selv. På venstresiden har en et sterkt produksjonsmål hvor en sier i fra seg frihet, for å nå målet om høyere produksjon.

©® The Nobel Foundation

Når vi snakker med en del kinesere så går de gjerne ganske langt i sine tanker om produksjonsmål. De forsvarer Kinas diktatur og brudd på menneskerettigheter med at 250 millioner mennesker er brakt ut av fattigdom og at en større frihet og brudd med dagens regime kan utløse krig. Men den økonomiske fremgangen må før eller senere også føre til forandringer og politiske reformer. Samtidig som kampen mot fattigdom er viktig, så gjelder det samme også for frihet.

Nå tror vi ikke at Fredsprisen kommer til å få all verdens betydning verken for forholdene i Kina eller for Norges forhold til Kina. Men vårt håp og tro er at prisen kan vekke innsikten i viktigheten av frihet for alle de kineserne som nå er utenlands og at en liten endring i disses tankegang vil føre til endringer i Kina på lang sikt, ved at de tar med seg disse tankene hjem.

I Norge har vi også valgt vekk noe frihet, vi har for eksempel gått lengre i produksjonsmålet enn USA, vi har tvungen innmelding i Folketrygden og vi har begrensninger på tobakk og alkohol. Men samtidig er vi villige til å droppe produksjon til fordel for frihet og menneskerettigheter ikke bare for oss selv men for alle nordmenn. Forhåpentligvis er vi også villige til å ofre litt produksjon også for å støtte opp om frihet i Kina.


19 kommentarer til “Produksjon og Frihet”

  1. En viktig sak til er at autokratier stort sett bare klarer seg greit med ledere som er dyktige, men de er veldig utsatt for dårlig lederskap. I demokratier blir det stort sett ikke verre enn populister, men av to onder er disse absolutt å foretrekke.

    Kina har klart seg fint fra Deng Xiaoping, men før dette hadde de Mao Zedong som var fullstendig inkompetent økonomisk, han erklærte blant annet krig mot småfugler og ugress uten å skjønne konsekvensene og gjennomførte «det store spranget» der verktøy ble smeltet om til dårlig støpejern for å nå kvotene. La oss ikke håpe det skjer, men jeg tror Kina er langt mer sårbare for en tilsvarende despot med autokrati enn dersom folket fikk mer å si. The Economist er ikke overraskende av samme mening.

  2. Kina vil antakelig reagere på fredspristildelingen med å kjøle ned forholdet til Norge, tror NUPI-direktør Kristian Berg Harpviken.

    http://www.adressa.no/nyheter/utenriks/article1538717.ece

    Noen kortsiktige reaksjoner vil nok komme, men de kineserne jeg har snakket med i dag at dette ikke vil få betydning for forholdet mellom Kina og Norge.

    De fortalte også at nyheten vil bli spredd i Kina, det vil nye medier sørge for. Kina er ikke lenger fulstendig stenkt og vil åpne seg. Men dette vil neppe fremskynde den prosessen.

  3. – Fredsprisen kan føre til problem

    http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.7327969

    Dekan Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik reiser i dag til Shanghai for å samarbeide med kinesiske kolleger. Han fryktar at utdelinga av fredsprisen til den kinesiske fredsaktivisten Liu Xiaobo kan gjere arbeidet vanskelegare.

    «Litt provoserande kan vi kanskje samanlikne dette med at Kina hadde gjeve fredsprisen til Arne Treholt i 1984.»

  4. Chinese veteran politicians call for reform

    A group of 23 Communist Party elders in China has written a letter calling for an end to the country’s restrictions on freedom of speech.

    The letter says freedom of expression is promised in the Chinese constitution but not allowed in practice.

    They want people to be able to freely express themselves on the internet and want more respect for journalists.

    The call comes just days after the Chinese dissident Liu Xiaobo was awarded this year’s Nobel Peace Prize.

    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-11529920

  5. Chinese veteran politicians call for reform
    A group of 23 Communist Party elders in China has written a letter calling for an end to the country’s restrictions on freedom of speech. The letter says freedom of expression is promised in the Chinese constitution but not allowed in practice.
    The letter, addressed to China’s parliament, was signed the letter were once influential officials.
    They include a former personal secretary to the revolutionary leader Mao Zedong, and a former editor of the People’s Daily, the official Communist Party newspaper.
    The letter has eight demands for change
    • Dismantle system where media organisations are all tied to higher authorities
    • Respect journalists, accept their social status
    • Revoke ban on cross-province supervision by public opinion
    • Abolish cyber-police; control Web administrators’ ability to delete/post items at will
    • Confirm citizens’ right to know crimes and mistakes committed by ruling party
    • Launch pilot projects to support citizen-owned media organisations
    • Allow media and publications from Hong Kong and Macau to be openly distributed
    • Change the mission of propaganda authorities, from preventing the leak of information to facilitating its accurate and timely spread

  6. Fredsprisens pris er verd å betale
    Janne Haaland Matlary – Professor dr.philos. i statsvitenskapved Universitet i Oslo og ved Forsvarets Stabsskole, Avdeling forMilitærmakt.

    Det er patetisk at både næringslivsledere og politikere er så lite begeistret. Hvor er gleden over at våre kinesiske medborgere får støtte til å leve et menneskelig liv som frie individer?

    http://www.aftenposten.no/meninger/spaltister/matlary/article3875619.ece

  7. Bernt Hagtvet Professor i statsvitenskap ved UiO, sammenligner Galtungs forsvar av Kina i forbindelse med årets fredspris med Hamsuns forsvar av Hitlers Tyskland i forbindelse med mengslingen av Carl von Ossietzky.

    Carl von Ossietzky fikk Nobelsfredspris i 1936.

    http://www.dagbladet.no/2010/12/04/kultur/debatt/kronikk/fredsprisen/johan_galtung/14558565/

    Johan Galtungs moralske striptease

    FREDSPRISEN: Ikke så få av oss ble inspirert av Galtung på 1970-tallet. Like mange har følt et økende ubehag ved hans suksessivt moralske, politiske og intellektuelle forfall.

  8. 19 land har takket nei til å delta på fredsprisseremonien for den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, ifølge Nobelkomiteen.

    http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10012168

    Landene som ikke deltar under seremonien i Oslo rådhus fredag er foruten Kina:

    Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba, Marokko.

    Algerie og Sri Lanka har ikke svart, mens 44 ambassader har takket ja til invitasjonen.

  9. Kinas ambasadør til Norge med kronikk i Aftenposten:

    http://www.aftenposten.no/meninger/article3944367.ece

    Åpne

    Konfucius sa en gang at «i en gruppe på tre personer vil jeg finne en lærer». Etter som Kina viderefører sin historiske utviklingsprosess, er vi beredt til å delta i jevnbyrdige meningsutvekslinger med resten av verden, og vi er åpne for velmenende og konstruktiv kritikk utenfra til beste for fellesskapet. Til dem som måtte være fastlåste i tankemønsteret «i en gruppe på tre personer må jeg være lærer», som forsøker å undergrave Kinas stabilitet og utvikling gjennom såkalt «kritikk», har vi bare dette å si: «Nei takk!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *