Nobels fredspris 2010


Nobels fredspris 2010 ble i dag tildelt Liu Xiaobo. Kina protesterer høylydt og mener Norge som nasjon er ansvarlig. Det snakkes om at tildelingen kan gi konsekvenser for det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Kina, det pågår for tiden forhandlinger om en frihandelsavtale som fort kan bli tyngre å få gjennom. Når det gjelder selve prisen så tror oekonomi.no at den er riktig tildelt, men selv om den eventuelt ikke skulle være det så er det all grunn til å reagere på Kina sin oppførsel.

Allerede før prisen ble tildelt prøvde Kina å påvirke komiteen. Dette er i og for seg en dårlig idé i utgangspunktet (det vil vanligvis påvirke motsatt av det man ønsker), men sier også noe om hva landet mener det er berettiget til å bestemme over. Når prisen så blir tildelt reagerer man med å prøve å tie det i hjel for egne innbyggere ved å stenge utenlandske tv-kanaler, samtidig som man protesterer høylydt internasjonalt. En av protestene går som nevnt utover at man sier valget får økonomiske konsekvenser mot Norge.

Først og fremst, selv om det skulle være Norge som land og ikke en uavhengig komité som tildelte prisen – dette har Norge råd til. Vi er på femte plass i verden i kjøpekraftsjustert inntekt og betalingsvilligheten for demokrati og menneskerettigheter pleier å være høy. Kina har ikke råd, tilsvarende er de på 128. plass og det skal ta mange år med svært høy vekst før de klatrer noe særlig. Når det gjelder frihandelsavtale er det dessuten Kina som er den store taperen på om denne blir utsatt eller ikke blir noe av, det meste Norge kjøper fra Kina er allerede tollfritt mens Kinas import fra Norge er minimal men til gjengjeld produkter og tjenester Kina virkelig kunne trenge. Dersom noen fortsatt tror det er eksport vi lever av så anbefales følgende bok, dessuten er det vanskelig å tjene penger i et land med såpass lave inntekter – det at de er mange betyr mindre enn at gjennomsnittsintekten er lav. Den eneste bransjen som kanskje kunne tape noe på norsk side er fiskerinæringen, det får vi heller leve med (og Kinas konsumenter taper mer enn norske fiskeeksportører).

Vi har ingenting imot at Kina blir en stormakt, men som mange har nevnt: Det følger en del plikter med og en av de er evnen til å ta kritikk.

Flere saker om Kina på Oekonomi.no:

Shanghai – tre år etter

Expo 2010


5 kommentarer til “Nobels fredspris 2010”

 1. Chinese veteran politicians call for reform
  A group of 23 Communist Party elders in China has written a letter calling for an end to the country’s restrictions on freedom of speech. The letter says freedom of expression is promised in the Chinese constitution but not allowed in practice.
  The letter, addressed to China’s parliament, was signed the letter were once influential officials.
  They include a former personal secretary to the revolutionary leader Mao Zedong, and a former editor of the People’s Daily, the official Communist Party newspaper.
  The letter has eight demands for change
  • Dismantle system where media organisations are all tied to higher authorities
  • Respect journalists, accept their social status
  • Revoke ban on cross-province supervision by public opinion
  • Abolish cyber-police; control Web administrators’ ability to delete/post items at will
  • Confirm citizens’ right to know crimes and mistakes committed by ruling party
  • Launch pilot projects to support citizen-owned media organisations
  • Allow media and publications from Hong Kong and Macau to be openly distributed
  • Change the mission of propaganda authorities, from preventing the leak of information to facilitating its accurate and timely spread

  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-11529920

 2. Fredsprisens pris er verd å betale
  Janne Haaland Matlary – Professor dr.philos. i statsvitenskapved Universitet i Oslo og ved Forsvarets Stabsskole, Avdeling forMilitærmakt.

  Det er patetisk at både næringslivsledere og politikere er så lite begeistret. Hvor er gleden over at våre kinesiske medborgere får støtte til å leve et menneskelig liv som frie individer?

  http://www.aftenposten.no/meninger/spaltister/matlary/article3875619.ece

 3. Nobelkomiteen er forberedt på at Liu Xiaobos Nobelpris blir værende i Norge. – Det kan hende at vi ikke deler ut diplomet og medaljen, sier Geir Lundestad.

  Tirsdag ble Nobelprisvinner Liu Xiaobos advokat nektet utreise fra Kina. Nå frykter både Lius støttespillere og Nobelkomiteen at alle som kan tenkes å motta prisen på vegne av den fengslede menneskerettighetsforkjemperen vil bli nektet å forlate landet.

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10010789

  Kinas reaksjon på Nobelprisen viser med all tydelighet at det var rett å dele den ut.

 4. Johan Galtung kritiserer årets Fredspris. Noen (få) av momentene er gode men helheten virker svært dårlig fundert. «Urge» oppsummerer det egentlig helt fint i kommentarfeltet:

  Urge i går, kl 14.35

  Galtung oppsummert:

  Jeg visste lite om Galtung før jeg leste dette. Nå se det for meg ut som han sier følgende:

  1) Jeg er bestevenn med Kina , men helt objektiv altså.

  2) Charter 08 inneholder et punkt om fri etablering av business derfor er det superkapitalistisk og alt det andre svadaet om frie ytringer, valg og uavhengige domstoler etc. kan ses bort fra. Dessuten er det nesten ok å fengsle fredsprisvinneren siden han ikke bare vil ha demokrati, men til og med et demokrati som likner på det de har i USA.

  3) Om tortur foregår er ikke så himla interessant og har ingenting med fred å gjøre.

  4) Noen andre er verre enn Kina og de bør derfor ikke kritiseres.

  5) Kina har vært flinke med økonomien sin og bør derfor tiljubles og ikke mases på om ytringsfrihet og annet som helt sikkert kommer av seg selv om noen tiår eller mer.

  6) USA og Japan har skylden for at NordKorea er så slemme. Jeg har prøvd å få fred der og hadde funnet løsningen, men så viste det seg jammen at Nordkoreanske diktatorer er gale og at USA ikke ville gjøre som jeg sa.

  7) Jeg har egentlig ikke fått til noe på Sri Lanka heller, men jeg er populær hos feminister.

  8.) Nobels fredspris har ingen verdi siden jeg og vennene mine er uenig i hvem som får den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *