Ingen endring i formuesbeskatningen


På forhånd hadde vi ventet at Statsbudsjett for 2010 skulle inneholde forslag til endringer i formuesskatten. Det eneste vi fikk var en justering av bunnfradraget med veksten i økonomien. Grepene som burde ha vært gjort, var å skjerper skatten på de med de aller høyeste formuene, mens en hadde hevet bunnfradraget.

Dette ville være et smart politisk grep. Slike endringene ville ha gjort skattesystemet mer rettferdig for de som har forholdsvis små formuer plassert i bank eller andre eiendeler hvor formuesverdien regnes 100%.

Grepet ville ha vært politisk smart fordi endringene i mindre grad ville ha rammet de brede lag av befolkningen, noe som ville gjort skatten mer populær. (Den var egentlig ikke så upopulær fra før heller.) Endringene kunne også ha minske motstanden mot en gradvis høyere verdsetning av boliger i formuesberegningen. Dette samtidig som inntektene fra beskatningen ville bli holdt på omtrent samme nivå som tidligere. Men den gang ei, skuffende.

Oekonomi.no har tidligere skrevet om hvorfor vi synes at formuesskatt er en fornuftig form for beskatning. Innlegg i 2008, innlegg i 2009

Ved fjoråres budsjettfremleggelse skrev vi om endringene i formuesberegning av bolig.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *