Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel


I motsetning til de andre Nobelprisene, Fredsprisen, Litteraturprisen og de vitenskaplige prisene for Medisin, Kjemi og Fysikk, ble ikke Nobelprisen i økonomi innstiftet i Alfred Nobel sitt testamente. Prisen ble innstiftet i 1968 av Sveriges Riksbank, i forbindelse med bankens 300 års jubileum.  De første prismottakerne var nordmannen Ragnar Frisch og nederlenderen Jan Tinbergen i 1969.

Norske Nobelprisvinnere i økonomi

Ragnar Frisch (UiO) i 1968, fikk sin pris for hans pionerarbeid innen bygging av økonomiske modeller, spesielt innen stabiliseringspolitikk og langsiktig økonomisk planlegging.

Trygve Haavelmo (UiO) i 1989, fikk prisen for sitt arbeid med grunnlegende sannsynlighetsteorier innen økonometri og simulering av økonomiske strukturer.

Finn E. Kydland (Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA, University of California, Santa Barbara, CA, USA og NHH, Norge) i 2004, Kydland delte prisen med Edward C. Prescott, de fikk prisen for deres bidrag innen dynamisk makroøkonomi: tidskonsistens innen økonomisk politikk og drivere bak økonomiske konjunkturer.

I tillegg liker vi som nordmenn ofte å tro at Leif Johansen (UiO) og Jan Mossin (NHH), som begge døde i relativt ung aldre, døde fra prisen. For Mossins vedkommende vet vi at Willam Sharpe som en av de andre viktige bidragsyterne bak CAPM-modellen fikk prisen i 1990.

Ut fra folketall og hva vi har oppnådd innenfor andre forskningsfelt representerer dette en imponerende liste.

Liste over tidligere prisvinnere innen økonomi.

Vår kommentar til tildelingene i 2008, 2009 og 2010.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *