Husholdningsgjeld


Siste utgave av The Economist nevner Norge i en lite optimistisk setting. Artikkelen «South Korea’s housing crunch offers a warning for other countries» avslutter med følgende:

Most countries are not as exposed as South Korea. But some, including Australia, Canada, the Netherlands, Norway and Sweden, share the same mix of high household debt and frothy property prices. All began raising rates after South Korea, and have further to go before the pressure feeds through. They are in for a rocky ride. 

En kuriositet er imidlertid at i tabellen i artikkelen som viser «Household debt as % of net disposable income» ville Norge kommet øverst av de landene som nevnes. Det er til og med mulig at Norge ikke er inkludert fordi formateringen på tabellen da sikkert ville blitt utvidet (The Economist er glad i stram layout). Australia og Sør Korea er tross alt lettvektere sammenlignet med Norge hva gjelder husholdningsgjeld.

Bare Danmark hadde i 2021 høyere husholdningsgjeld enn Norge i verden og det skulle ikke forbause meg om Norge passerer når 2022-tallene er klare. Med sterkt negativ realrente og oppmykning av utlånsforskriften ligger alt til rette for økt gjeldsopptak.

Merk: Dette er målt som andel av tilgjengelig inntekt og inntekten er som kjent høy i Norge. Det kunne vært morsomt/skremmende å se en rangering av land etter gjeld per hode som ikke var inntektsjustert.

,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *