0,1 prosent


2. januar fikk vi nye tall for utviklingen i boligprisene i desember. Med en sesongjustert nedgang på bare 0,1 prosent, tror direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, at bunnen kan være nådd. En ting er i alle fall sikkert, 2009 blir et spennende år for oss som er opptatt av boligpriser.

Noe av problemet med å konkludere for mye ut i fra desembertallene er at de ikke forteller oss så mye. Desember er kanskje den mest spesielle av årets måneder når det gjelder boligmarkedet, og årests desember ser ut til å være enda mer spesiell enn vanlig. På grunn av jula bruker desember å være en måned med både lavt utbud og lav omsetning. I år er intet unntak, og ettersom vi allerede har lav omsetning og store lagre av usolgte boliger blir usikkerheten i tallene stor.

Likevel, boligpristallene for desember ligger i øvre hale i det forventningsvinduet folk hadde for boligprisene. I tillegg så har vi allerede hatt et nominelt fall i boligprisene på 14% siden toppen. Derfor kan et fall som kanskje blir oppfattet som moderat være med på å skape en oppfatning blant folk om at det verste nå er over. I tillegg er det mange eksperter som uttaler at det vil snu til høsten. På kort sikt har realstørrelsene i boligmarkedet mindre å si, så kanskje vi får en positiv trend utover våren.

I motsatt retning trekker det vi vet om boligmarkedet fra historien. Det er treigt, det snur ikke på et kronestykke. Sist startet fallet i starten av 1988 og var ikke ferdig før i slutten av 1992. Fallet varte i til sammen fem år. Ting er annerledes denne gangen, så fallet vil neppe vare i fem år, men det sier noe om at korreksjoner i boligmarkedet tar tid. Det har bygd seg opp store lagre med boliger til salgs både med nybygde og gamle boliger. Det andre som taler negativt for utviklingen i boligprisene i 2009 er at effektene av fallet i realøkonomien ikke har synliggjort seg enda. Vi kommer til å få høyere arbeidsledighet, lav lønnsstigning og høyere rente enn mange nå tror. (Sentralbanken vil vokte seg for å gjøre den samme feilen to ganger på rad.)

Som sagt 2009 blir et spennende år, jeg heller vel klart mot at vi får et fall også i dette året, kan bare minne om at vi prismessig enda ikke er tilbake på 2005 nivå, nominelt sett. Boligtallene for årets tre første månender av 2009 vil likevel bli meget avgjørende for hvor dypt fallet blir.


2 kommentarer til “0,1 prosent”

  1. Når januartallene kom forigerte de samtidig desembertallene fra en sesongjustert nedgang på 0,1% til en sesongjustert oppgang på 0,3 %.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *