Den store påskenøtt-konkurransen


La oss si at Statens pensjonsfond – Utland, direkte og indirekte, har tapt 1000 milliarder norske kroner på finanskrisen.

Hva hindrer Gjedrem i å lage 1000 nye milliarder og kjøpe aksjer for dem?

Sim sala bim, og Oljefondet er igjen like stort som det burde være.

Markedet reagerte jo ikke spesielt på at pengene var borte, så hvorfor skulle de reagere noe særlig på at pengene igjen var tilbake? Om Norges Bank hadde snudd seg og kjøpt valuta for 1000 milliarder over natta, ville vel det gitt litt vel store utslag i valutakursen. Så vi må nok bruke litt lengre tid. Det er jo ikke slik at vi ikke bruker å kjøpe valuta. Vanligvis skaffer Statens pensjonsfond – Utland seg penger gjennom SDØE og at Norges Bank har kjøpt valuta direkte i markedet. I enkeltmåneder har Norges Bank sine valutakjøp vært oppe i 1540 millioner kroner dagen uten at vi har sett tegn på at det har påvirket valutakursen. Hittil i år har vi bare kjøpt valuta i februar og da bare for 150 millioner kroner dagen, så vi burde ha mye å gå på.

I tillegg kan det jo virke som om Norges Bank ønsker seg en svakere kronekurs og personlig ønsker jeg meg en høyere rente. Så dette blir jo lett vinn vinn, vi kan oppnå både svakere kronekurs, høyere rente og vi kan fylle opp pensjonsfondet samtidig. Strålende!

På lang sikt vil det finnes flere norske kroner i verden, men så lenge vi ikke tror at det vil gi et større fall i kronekursen enn det vi ønsker er det ikke noe negativt med det. Om utlendinger ønsker å komme til Norge og kjøpe ting for de pengene, vil det bare bli enklere å norske bedrifter å få solgt varene sine og verdien på norske aktiva vil stige, noe som bare vil gjøre nordmenn rikere. Ingenting negativt i det. Noen vil kanskje kalle dette for inflasjon, men ønske om høyere inflasjon var vel grunnen til at vi satte ned renten i første omgang.

Så her har vi løsningen, eller?

Send inn svar på are@oekonomi.no eller skriv inn svaret i kommentarfeltet nedenfor.


2 kommentarer til “Den store påskenøtt-konkurransen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *