Handelsspill


På de offisielle web-sidene til Nobel-stiftelsen finner vi et spill som er laget for å beskrive hvilke positive effekter vi kan få ut av internasjonal handel.

Spillet bruker Heckscher-Ohlin sin handelsteori som går ut på at to land kan få utbytte av å handle med hverandre når landene har forsjellige ressurser. I grunneksempelet, og i spillet, ble det brukt at det ene landet hadde mer kapital (teknisk utstyr og maskiner), mens det andre landet hadde mer arbeidskraft.

Svenskene Bertil Ohlin og Eli Heckscher jobbet sammen med modellen ved Stockholm School of Economics. Ohlin fikk Nobelprisen for dette arbeidet i 1977, Heckscher døde allerede i 1952 og kunne dermed ikke få prisen.

Lenke til spillet.

Lenke til informasjon om Heckscher-Ohlin modellen.


Ett kommentar til “Handelsspill”

  1. […] Teoremet er knyttet til teorien om komperative fortrinn. Det sentrale punktet i Heckscher-Ohlin-teoremet er at selv om en forutsetter at produksjonsfaktorene ikke kan bevede seg over landegrensene, vil den frie bevegeligheten av varer sørge for at det blir en tendens til utligning ikke bare av varepriser, men også av produksjonspriser. Mer på oekonomi.no . […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *