Oljefondets avledningsmanøver


Ingen liker å vise at de mangler kunnskap. Ei heller journalister. Oljefondet ser ut til å ha valgt å ligge lavt i terrenget etter Forvaltningshonorarskandalen, i den forvisning at de snart kunne rapportere om ”gode” tall. I tillegg har de solgt inn en historie om et eiendomskjøp. Selv om det kom flere kritiske spørsmål på pressekonferansen, så har mediene i etterkant blitt dominert av hvor mye vi har tjent og hvor rike vi er. Journalistene valgte å ta agnet, slik at de kunne skrive om store fine tall istedenfor å være bokseringen i en meget viktig, men teknisk vanskelig, diskusjon for Norge.

Vi er ingen profeter for passiv forvaltning, men aktiv forvaltning krever mye mer av Oljefondet enn passiv forvaltning. Aktiv forvaltning krever også mer av journalister og offentlighet. Vi kan ikke la oss imponere av store tall bare fordi de er store. Når aksje- og pengemarkedene går opp så skal også Oljefondet tjene penger. Ettersom Oljefondet er stort og tar ganske høy risiko så blir disse beløpene store. Oljefondets resultater er ikke spesielt imponerende enda – de ser ut til å ligge omtrent der de skal, eller litt under.

Ser en på Oljefondets ”track record” så antyder den at de tar litt større risiko enn de referanseindeksene de sammenligner seg med. Dermed bør de ha litt større avkastning eller i det minste kan de ikke ha lavere avkastning etter at forvaltningshonorarene er betalt.

Om vi ser på ett av de eksemplene som Slyngstad i Oljefondet dro frem for å forsvare de eksterne forvalterne, den er dermed neppe dårligere enn snittet: Nettobidraget fra ekstern renteforvaltning er i dag på 11 milliarder kroner. Selv om fondet fortsetter å tjene like rått på amerikansk søppelgjeld som de gjør i dag 700-800 millioner, så vil det ta 14 til 16 måneder med denne inntjeningen før en er på ”break even”. Da ser vi bort fra at referanseindeksen også tjener penger, og at resten av den eksterne renteporteføljen enten kan ha en mer- eller mindreavkastning.

Ettersom oljefondets forvaltning ser ut til å ha større svigninger enn referanseindeksen, så må de i det minste passere referanseindeksen midt i syklusen, når halve oppgangen er unnagjort. Om en ikke oppfyller dette kravet må vi forvente at forvaltningen i gjennomsnitt vil ligge under referanseindeksen. Markedene har godt mye siden bunnen – selv om det ikke er sikkert at vi er halvveis, så er det ikke sikkert at vi er så langt unna heller.

Dermed må vi raskest mulig få blikket tilbake på ballen, selv om vi ikke er så optimistiske i forhold til at det vil skje. Oljefondet og Slyngstad har ikke gjort tilstrekkelig med innrømmelser i forhold til bruken av caper og risikotakingen hos eksterne forvaltere, selv om vi har kommet et stykke på vei.


5 kommentarer til “Oljefondets avledningsmanøver”

 1. RUSSISK RULETT MED OLJEPENGER:

  – Svensk forvalter fikk 500 mill. fra Oljefondet

  http://e24.no/boers-og-finans/article3896265.ece

  – I henhold til vår avtale med Norges Bank kan jeg ikke avsløre detaljer om vårt forvaltningsoppdrag, sier Westman til SvD.

  – Grunnet våre kontrakter med eksterne forvaltere er vi dessverre forhindret fra å kunne bekrefte eller avkrefte disse opplysningene, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie i Norges Bank.

 2. Svensk gör bonusklipp
  Publicerad: 9 november 2010, 02.00. Senast ändrad: 9 november 2010, 08.17

  Den norska oljefonden har snart gjort samtliga norrmän till miljonärer. Men den svenske fondförvaltaren ­Mattias Westman har också gjort en rejäl hacka. De tre ­miljarder kronor han fick i uppdrag av oljefonden att förvalta 2008, ynglade av sig så mycket att hans företag enligt vad SvD Näringsliv erfar fick en halv miljard i bonus i fjol.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/svensk-gor-bonusklipp_5641651.svd

 3. Oljefondet får nye regler Skal gi bedre risikostyring og mer åpenhet, lover finansminister Sigbjørn Johnsen.

  Finansdepartementet har i dag presentert et nytt mandat for Norges Banks forvaltning av oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond utland (SPU). Mandatet skal erstatte tidligere regler for forvaltningen, men innebærer ingen endringer i strategien for forvaltningen av midlene i oljefondet.

  http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2017692.ece

  Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) varsler imidlertid at det kan komme endringer i mandatet slik at det vil ligne det nye regelverket om lønn, bonus og annen godtgjørelse som skal innføres for finanssektoren i Norge i 2011.

  – Tilsvarende regler om godtgjørelse skal også gjelde for Norges Banks forvaltning av Statens pensjonsfond utland, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding onsdag.

  Konkrete bestemmelser om avlønning vil bli innarbeidet i mandatet så snart departementet har fastsatt forskriften om godtgjøring i finanssektoren, opplyses det i pressemeldingen.

 4. Krever svar om absurde bonuser
  Frp vil vite om Oljefondet kan fortsette å betale ut ekstreme bonuser.

  Onsdag kom Norges Bank og Finansdepartementet med et nytt regelverk for hvordan Oljefondet skal forvaltes. De store tapene til fondet i 2008, fikk det politiske miljøet til å reagere. Da hadde Fondets forvaltere tatt for mye risiko i investeringene rentemarkedet.

  http://www.na24.no/article3026459.ece

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *