Ikke bare strømkrise


Vi har ikke bare en strømkrise i Norge, vi har også en boligkrise, i januar steg boligprisene med 3,4 prosent og prisstigningen ser ut til å fortsette også i februar. Likevel er politikerne langt mer opptatt av stigningen i strømprisene, og er villige til å bruke flere titals milliarder for og bøte på problemet, selv om strømprisene er av langt lavere betydning.

Vi kan for eksempel ta en titt på de nye isolasjonskravene for nye boliger. Alle endringer i nye boliger som det ikke er 100% betalingsvillighet for vil heve prisen ikke bare på nye boliger, men også på brukte. Vi vet ikke hvor høy betalingsvilligheten er for disse tiltakene, men den ser ikke ut til å være så veldig stor. 100% er den ikke, da ville det ikke være nødvendig med et lovpålegg. Vi snakker om en betydelig redistribuering av formue, samtidig med et betydelig samfunnsøkonomisk tap, men hvorfor?

“Det er ikke annet enn merkelig at en prøver å redusere strømforbruket gjennom høyere boligpriser, hvorfor ikke heve strømprisene istedet? Bolig er tross alt så mye mer enn en kilde til energiforbruk.»


5 kommentarer til “Ikke bare strømkrise”

 1. Hadde egentlig tenkt å skrive en kommentar om februartallene, men så ble det ikke noe av grunnet latskap.

  Skrev likevel en kommentar på dn.no:

  Det er vanskelig å påstå at boligprisfallet i februar ikke kom overraskende.

  Overraskelsen kan slik jeg ser det skyldes tre forhold:

  1. Den minst spennende, fallet kan skyldes svakheter med statistikken. Dette vil vi få svar på innen et par måneder. Eiendomsmeglernes prisstatistikk basserer seg på gjennomsnittstall og ikke gjentakende salg. Ved lav omsetting kan vi da oppleve klare avvik fra trenden. Dette er noe vi også har sett tidligere.

  2. Høyere rente og høyere arbeidsledighet har begynt å bite på boligprisene. De tradisjonelle forklaringene på kortsiktige boligprisendringer. i februar har vi sett tegn på at økonomien kanskje ikke kommer tilbake like fort som det vi trodde i høst. Om hjemmekonkurerende og utekonkurrerende bedrifter nå i større grad vil møte mer like konjunkturer så vil det være en fordel og lette Norges Bank sine rentebeslutninger.

  3. Reelt sett er boligprisene fortsatt noe over det de var under boligpristoppen sommeren 2007, men ikke mye. Histirisk er bolig dyrt og dette begrenser hvor fort prisene stiger. Når dette kommer samtidig som bankene nok er mer restriktive med sine lån nå enn det de var i 2007.Ut i fra historiske tall ser bankenes utlån ut til å være minst like viktige som renten.

  Når det gjelder de langsiktige trendene så er det mer en diskusjon om byggekostnadene. På lang sikt så er det disse vi tror kommer til å være avgjørende. Vi har store måleproblemer her, ingen av de offentlige institusjonenen har gjort gode målinger her og jeg kan be om innsyn, men det er bare SSB som kan kreve det. Jeg mener at en stor andel av de økte boligprisene skyldes offentlige pålegg og mangel på regulerte tomter. Noe som tilsier en mindre boble, yield-kurven avslører likevel at boliger likevel er relativt høyt priset. Men vi trenger en trigger, det kan være at det kommer gjennom høyere arbeidsledighet og rente, men det er neppe nok.

  Time will show

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *