En opplagt sak


Det er nyhetssommer. Da pleier nettavisene stort sett å skrive av hverandres saker, men av og til må de lage en sak for skams skyld. En enkel sak da er å ringe noen stortingspolitikere som gjerne vil ha navnet sitt i media i agurktiden og spørre dem om noe som ikke er en nyhet, for eksempel om de ønsker at staten skal eie litt eller alt av et selskap. Og så kan man følge opp med at noen politikere som mener noe annet får ordet.

At vi som skriver på oekonomi.no synes det er en dårlig idé at staten skal kjøpe selskaper uten å ha noen spesielt god grunn til det er dekket før. Og bare for å understreke, det å «sikre at virksomheten blir i Norge» er den mest effektive måten å lage nasjonale «champions» som på ingen måte kan konkurrere med noe som helst og suger penger fra statskassen eller kundene sine til man sanerer eller konkurranseutsetter.

,

2 kommentarer til “En opplagt sak”

 1. VARSLER STATLIG NEDSALG:

  Giske vil kjøpe seg opp i nye bransjer:

  http://e24.no/boers-og-finans/article3722679.ece

  Fordi REC er et selskap som bygger sin industrielle virksomhet på en teknologi som vi i dag ikke har noen forutsetning for å vite om kommer til å bli teknologivinneren, er REC noe av det verste en stat kan eie.

  Som investering er den meget risikofylt, om teknologien ikke er vinneren vil selskapet fortsatt ha en viss substansverdi, men den vil synke betraktelig.

  Staten som eier er spesielt utsatt for «rent seeking» fra denne typen virksomhet, da de lett vil hevde at de har et høyere mål enn bare å overleve som bedrift. Som eier vil Staten ha større problemer med å legge ned bedriften om REC sin teknologi ikke blir vinneren.

  Staten vil utvilsomt komme opp i interessekonflikter igjen og igjen ikke bare som regulerer, men også fordi REC ikke er det eneste selskapet i Norge som driver med solcelleteknologi eller annen produksjon av innsatsfaktorer til energiproduksjon.

  Til sist har vi også problemet med at det er Orkla som skal selge seg ned, faren for at Staten betaler overpris for å redde Hagen og Orkla er absolutt til stede.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *